Succesverhalen schrijven
Ik las laatst een bericht waarin verteld werd waarom we het zo lastig vinden om onze talenten te herkennen. In dit artikel hebben ze het over het verschil tussen twee hersenscans. Op de eerste scan zijn bijna alle hersengebieden actief. Op de tweede gebeurt er niet zo veel. De persoon van wie deze scans zijn gemaakt kreeg bij de eerste scan iets onverwachts te zien waardoor deze schrok. De tweede scan werd gemaakt bij iets wat de persoon verwachtte. De verklaring die hiervoor gegeven wordt is dat ons brein is ingericht om te reageren op afwijkingen. Dat verklaard ook waarom we meer reageren op iets dat fout loopt dan wanneer iets lukt. Want daarvan verwachten we al dat het zal lukken.
We leggen onze focus op dat wat mis ging. Na een dag werken kan ik in de trein naar huis nog lang nadenken en piekeren over een foutje dat ik had gemaakt. Natuurlijk is dit een mooie bron om te leren, want in deze momenten schuilen ook leermomenten. Je moet alleen niet vergeten dat op dat ene foutje na de rest van de dag goed verliep. Hier zitten ook veel leerpotentie in en je talenten zitten hierin verstopt.
Je bent eigenlijk dus onbewust bekwaam in je talenten. Het is daarom hoog tijd dat je bewust gaat worden van die talenten zodat je ze bewust kan gaan inzetten. Dit levert je een hoop energie op. Maar hoe doe je dat dan?
Eén manier om je te helpen hier achter te komen is het schrijven van succesverhalen. Zoals ik net al zei heb je op een dag een hoop momenten waarin je succes behaald. Deze gaan ongemerkt aan je voorbij en vindt je misschien wel onbelangrijk. We vinden het als Nederlanders ook een beetje gek om van jezelf te zeggen dat je succesvol bent ergens in. Aard van het beestje. Toch wil ik je vragen dit te doen.
Ga voor jezelf eens na of je een moment kan vinden waarop je trots op jezelf was. Waar je energie van kreeg of complimenten van anderen? Vindt je het lastig om nu een moment te vinden, pak dan je agenda erbij en loop de dagen eens langs. Op welke dag kwam je thuis met een voldaan gevoel? Wat veroorzaakte dat voldane gevoel?
Wanneer je een moment hebt gevonden ga je hem verder uitwerken. Dit ga je doen met behulp van de STARR methode. Dit zal je helpen het moment beter leren begrijpen. STARR staat voor:
Situatie
Taak
Actie
Resultaat
Reflectie
Ik zal je een voorbeeld geven van een succesverhaal dat is uitgewerkt met de STARR methode.
Situatie | Wat speelde er? | In mijn studententijd was ik als verkoper werkzaam in een doe-het-zelfwinkel. Ik stond op een dag achter de servicebalie. Een klant kwam terug met een rolgordijn, dat voor hem op maat was gemaakt. Hij wilde het terug brengen want de afmetingen waren niet correct. |
Taak | Wat waren je taken? | Mijn taak was om de klant duidelijk te maken dat maatwerk nooit wordt terug genomen. Dat was hem ook verteld toen hij het rolgordijn bestelde. Toen ik hem dit vertelde, werd hij heel kwaad en wilde mij met het rolgordijn slaan. |
Activiteiten | Wat heb je concreet gezegd of gedaan? | Ik bleef kalm en heb de klant op een rustige en vriendelijke toon duidelijk gemaakt dat ik begrip had voor zijn probleem en het ook heel vervelend vond, maar dat ik er graag op een normale manier over wilde praten.
Ik maakte duidelijk dat als hij niet zou kalmeren ik de politie zou bellen. |
Resultaat | Wat gebeurde er daarna? | De klant werd rustig en het gesprek kon op een redelijk normale toon worden voortgezet. |
Reflectie | Wat kan je hier uithalen? | Doordat ik zelf rustig bleef en mijn grens duidelijk aangaf, kreeg de klant duidelijkheid en werd hij zelf ook rustig. |
Het is prima ook voor elk stukje een paar korte zinnen neer te schrijven. De reflectie mag je zo groot maken als je zelf wil. Als je dit gaat gebruiken voor Intervisie of een beoordelings- of functioneringsgesprek kan je die momenten gebruiken om met een ander verder te reflecteren op het verhaal. Vaak kom je op die manier tot nieuwe inzichten die je helpen bewuster te worden van je talenten.