Mijn ouders hebben zo’n L-vormige keuken waarbij je een hoek hebt in het aanrecht. Dat stukje aanrecht was mijn plekje in de keuken. Als baby zette mijn moeder mij daar in mijn wipstoeltje neer. Toen ik ouder werd kroop ik er zelf op en keek ik hoe mijn moeder kookte. En was het mijn beurt om af te drogen dan zat ik er ook. Vanaf dat stukje aanrecht stelde ik mijn moeder vragen die mij bezig hielden. En er waren altijd veel vragen die mij bezig hielden. Dat stukje aanrecht werd mijn veilige plekje, samen met mijn moeder.
Zo weet ik nog veel gesprekken te herinneren die wij hebben gevoerd. Zelfs nu als ik bij mijn ouders ben en iets wil bespreken met mijn moeder, kruip ik op dat stukje aanrecht. Een van de vragen die vaak voorbij kwam tijdens die gesprekken was: “Wat maakt mij bijzonder? Wat is mijn talent?”
Ik denk dat dit een vraag is die iedereen zichzelf wel eens afvraagt. Wat maakt jou jou? Wat onderscheidt jou van anderen? Waar ben jij goed in? Vroeg of laat worden we hiermee geconfronteerd en gaan we op onderzoek uit.
“Ik was nergens slecht in, maar ook nergens echt goed in.”
Bij mij begon het al op de basisschool. Iedereen was in mijn ogen ergens heel goed in. De een kon heel goed turnen, de ander heel goed tekenen. Weer een ander kon heel goed gitaar spelen. En ik? Ik was nergens slecht in, maar ook zeker nergens echt goed in. Ik was een gemiddeld kind. Iets wat ik altijd heel erg heb gevonden en niet strookte met mijn gevoel dat ik uniek was. Toen ik in de pubertijd kwam, liep ik weer tegen dit vraagstuk aan. Ik voelde me als 1 uit een dozijn. Niets bijzonders. Mijn vriendinnen waren vaak excentriek en ik het grijze muisje. Dit heeft me een hele tijd achtervolgt.
Het moment van omschakelen kwam toen ik terug kwam van mijn stage in Londen. Ik kwam weer thuis wonen en moest opzoek naar een baan. Ik viel in een dal en op een dag kroop ik weer op dat stukje aanrecht om mijn moeder nogmaals te vragen waarom ik toch zo doorsnee was. Mijn moeder bleef zoals altijd geduldig en vertelde over wat anderen over mij zeiden. Dat ze mij zo stoer vonden dat ik alleen naar Londen was geweest. Zelf vond ik dit niet heel bijzonder. Er waren immers zoveel studenten die in het buitenland stage gingen lopen. Maar er viel wel een kwartje bij mij. Je vindt vaak je eigen verhaal niet heel bijzonder, maar een ander vindt dat wel.
Beetje bij beetje begon ik in te zien dat ik helemaal niet zo’n doorsnee meisje ben. Maar het antwoord op mijn vraag wat mij onderscheidde van een ander had ik nog niet. Wat was mijn talent? Op mijn 27e verjaardag kreeg ik een boekje van een vriendin en dat heeft mijn ogen geopend. Het boekje ‘Now, discover your strenghts’ van Marcus Buckingham.
Bij dit boekje hoort een test en als je deze invult krijg je 5 eigenschappen die bij jou sterk aanwezig zijn. Het zijn je top 5 talenten. Benieuwd wat mijn talenten zijn? Klik dan hier.
Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik mijn 5 talenten zag, ik niet meteen bijster enthousiast was. Ik vond ze niet echt bijzonder, want het zijn dingen die ik heel normaal en gewoon vind. Maar dat is het juist!
“Je hebt het meegekregen bij je geboorte en ze voelen voor jou natuurlijk aan. Het kost je weinig tot geen moeite.”
Wanneer je de definitie opzoekt van talent kom je vaak de termen ‘aangeboren’ en ‘natuurlijk vermogen’ tegen. Heel simpel gezegd is een talent dat ook. Je hebt het meegekregen bij je geboorte en ze voelen voor jou natuurlijk aan. Het kost jou weinig tot geen moeite. Zo is 1 van mijn talenten dat ik graag complexe vraagstukken oplos en dat het liefste met wat druk op de ketel. Dan ben ik in mijn element. Het organiseren van een bruiloft vind ik heerlijk, terwijl iemand anders gillend zou wegrennen van zo’n project. Ik krijg er energie van.
Door bewust te worden van je talenten, leer je een hoop over jezelf. Je leert bijvoorbeeld hoe je informatie opneemt en hoe je met anderen omgaat. Waardevolle informatie als je het mij vraagt. Want als je deze talenten bewust gaat ontwikkelen en inzetten, dan zit je in je kracht! Daar kan je uitblinken. En je kan ze overal toepassen. In je werk, maar ook in je persoonlijke leven.
Nu ik mijn talenten weet, zie ik ze ook overal terug komen. Mijn talent ‘Input’ verklaard waarom ik altijd zoveel verschillende interesses heb en altijd van die gekke feitjes onthou. Ik zie en begrijp nu waarom ik mijn talenten moet gaan ontwikkelen. Dit heeft zelfs geleidt tot een carriere switch. Door de ontdekking van mijn talenten en deze te koppelen aan mijn passies, kwam er een rood lichtje aan de horizon. Een nieuw doel.
Deze bewustwording en de stap om weer te gaan studeren geven mij enorm veel energie. Dit kan alleen maar meer worden, omdat ik mijn talenten ga inzetten. Ik kan niet wachten! Ben je nou ook nieuwsgierig geworden naar jouw talenten? Ga dan op onderzoek uit. Ik kan de ‘Strenghtsfinder’ van Marcus Buckingham zeker aanraden, maar er leiden meer wegen naar Rome. Zoek je eigen weg en ontdek waar jij in uitblinkt!
Want er is 1 ding dat ik zeker weet: “You’ve got talent!”