Vandaag met Max en Emma op de boerderij geweest van mijn broertje. Voor hen een grote pot Bolognese saus gemaakt in de crockpot! Ideaal, je hoeft bijna niets te doen en je hebt meerdere porties voor later. Deze porties kan je invriezen of wecken. Net wat je voorkeur heeft. Dit past goed in mijn straatje, want ik ben liever lui dan moe.
Als je het weckt, dan zet je de saus in schone potten voor 75 minuten op 100 graden celsius in de weckketel. Let er wel op dat wanneer je de saus gaat gebruiken je deze minimaal 10 minuten laat koken.
In deze bolognese saus stop ik zoveel mogelijk smaakmakers die naast dat ze lekker proeven ook andere voordelen hebben. Denk bij deze saus aan knoflook, wortel, ui, tijm, tomaat. Allemaal bezitten ze gunstige eigenschappen voor onze gezondheid. Ik vertel in mijn blogs onder selfcare meer over deze eigenschappen. Wat ik sinds kort ook altijd toevoeg is zelfgemaakte bottenbouillon.
Ik had ook nog prei en champignons liggen. Die horen niet bij het recept, maar zeker lekker om erbij te doen!
Wist je dat prei een vitamine-, mineralen- en vezelbom is! Vooral het groene gedeelte van de prei zit vol met oa vitamine c. Geweldig voor je weerstand in de herfst en winter.
Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- Gerookt spek (klein blokje of 5-6 plakjes)
- 2 stengels bleekselderij
- 3 wortels (of 1 grote winterpeen)
- 1-2 uien
- 2-3 tenen knoflook
- 2 blikken blokjes tomaat
- 1 fles passata
- Paar takjes tijm
- 2 laurier blaadjes
Bereiding
- Bak het spek knapperig en doe het in de crockpot
- Snij de uien, wortel en bleekselderij in blokjes en bak ze kort even aan. Doe ze ook in de crockpot. Tip: je kan de wortel, ui en bleekselderij ook door een keukenmachine halen. Die snijdt alles in mooie kleine stukjes. Dit is voor de saus een voordeel. Wordt meer 1 geheel.
- Rul het gehakt aan en doe het daarna ook in de crockpot. Door het gehakt te rullen (kort aanbakken in een pan zonder boter) geef je meer smaak aan het vlees.
- Voeg de tomatenblokjes en passata toe, net als de tijm en laurier, en hele knoflooktenen.
- Zet de crockpot op laag voor minimaal 5 uur.
Heb je geen crockpot, geen man overboord. Je kan ook alles in een gietijzeren pan doen voor 1,5 uur. Verwarm hem voor op 180 graden en zet deze na een half uur terug naar 160 graden.
Buon appetito
Deze saus is ook een hele geschikte basis voor lasagne.