Dit is een gerecht waarvan ik weet dat mijn kinderen hem altijd eten. Ze vinden het heerlijk en de ingredienten heb ik altijd in huis. Dus mijn go-to gerecht voor door de weeks. Ik maak altijd teveel, dus de kinderen kunnen het later in de week nog eens eten. Ideaal.
Ook bij dit recept kan je er je eigen draai aan geven. Je kan hem vegetarisch houden door het spek weg te laten en groentebouillon te gebruiken. Maar met een uitgebakken spekje erdoor krijg je een heerlijke zoet-zout combi. De rucola kan je weglaten net als de pijnboompitten. Het is allemaal aan jou.
Oeh en wist je dat rode bieten vol zitten met kalium, foliumzuur en antioxidanten? Ze zijn daarbij ook nog eens caloriearm en vetvrij. Hoe gezond wil je het hebben?
Ingrediënten
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teen knoflook
- Beetje tijm (optioneel, tijm haalt de aardse smaak van de rode biet naar voren. Hele goede combi samen)
- 400 gram voorgekookte rode bieten (vacuumzakje)
- 300 gram risotto (voor 4 personen)
- 1 liter bouillon (kip of groente)
- 2 el creme fraiche (optioneel)
- Handje vol rucola
- Pijnboompitjes
Bereiding
- Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur daarna laag. Zorg dat hij warm blijft.
- Doe een beetje olijfolie in een pan met hoge rand en fruit hierin de ui 5 minuutjes aan. Voeg dan de tijm en knoflook toe.
- Strooi de risotto erbij en bak dit tot de korrels wat glazig worden.
- Giet er 1 soeplepel bouillon bij en roer dit er goed door. Blijf roeren tot al het vocht is opgenomen.
- Giet er volgens weer 1 soeplepel bouillon bij en herhaal deze stappen tot de risotto gaar is. Neem je tijd hiervoor. Reken zeker op zo’n 30 minuten voor dit proces.
- Snij ondertussen de rode bieten in kleine blokjes. Giet het vocht van de rode biet niet weg! Maar voeg dit toe aan de risotto om een mooie roze kleur te krijgen.
- Voeg vlak voor serveren de rode bieten erbij en de crème fraiche.
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
- Doe wat rucola op een bord en schep hier wat risotto op. Strooi er wat pijnboompitten over.
Bon apetit!