Deel 1 van de serie ‘Job Craften’.

Elke dag fluitend naar je werk omdat je de hele dag mag doen wat je leuk vindt en wat je goed kan. Lijkt je dat ook niet fantastisch? Je kan je talenten in je werk kwijt en de dag vliegt voorbij! Je vindt het bijna jammer dat je alweer naar huis moet. In een ideale wereld zou mijn werkleven er zo uit zien. Voor enkele geluksvogels is dit werkelijkheid, maar voor de meesten van ons een droom.

Maar nu je bewust bent geworden van je talenten en dus weet wat je in huis hebt wil je er natuurlijk ook mee aan de slag. Je wil je talenten bewust gaan inzetten in je werk. Je kan natuurlijk je baan opzeggen maar dat is nogal rigoureus. Kijk eerst naar wat je hebt en maak daar kleine stappen in. Op deze manier wacht je niet af, onderneem je actie en zet je niet alles meteen op het spel. Hoe? Door te Job Craften!

Wat is Job Craften? Waar het op neerkomt is dat je op eigen initiatief gaat sleutelen aan je werkzaamheden zodat ze beter passen bij jou, je drijfveren en je ambities. Je kan immers niet alleen maar doen wat je leuk vindt en de rest negeren. Wat je wel kan doen zijn kleine aanpassingen in je werk die ervoor zorgen dat je energie beter in balans is tijdens je verschillende werkzaamheden. Hierdoor verhoog je je werkplezier en raak je minder snel uitgeblust. Het mooie van Job Craften is dat het initiatief bij jezelf ligt. Je gaat op zoek naar de beste manier van werken voor jou binnen de grote lijnen van je functie.

De meesten van ons zijn vaak onbewust al aan het Job Craften. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld actief in de feestcommissie omdat ik hier ontzettend veel energie uit haal. Later kwam ik erachter dat mijn talenten ook op dit gebied liggen van organiseren en mensen vermaken. Door Job Craften haal je deze acties naar het bewuste en kan je concrete doelen stellen om bijvoorbeeld meer met een bepaald talent te gaan doen. Of om meer tijd vrij te maken voor een werkzaamheid die je veel energie geeft. Het zet je in actie.

Een mooie metafoor voor Job Craften is een verbouwing. Stel je eens voor dat je een huis hebt gekocht en je wil deze verbouwen. Over de buitenkant van het huis, de ligging, de kamers heb je weinig te zeggen, maar hoe je het van binnen aankleed is aan jou. Er moet een keuken inzitten, twee badkamers, 3 slaapkamers, een woonkamer en een berging. Waar en hoe groot je deze ruimtes maakt is ook weer een persoonlijke keuze. Wanneer je begint met verbouwen maak je een bouwtekening waarin je je idee vormgeeft en concreet maakt. Ook stel je jezelf regelmatig vragen:

“Wat gebeurt er als ik de muur tussen de keuken en de woonkamer openbreek? Heb ik daar een vergunning voor nodig? Wat kost het mij en wat levert het mij en het huis op? Kan ik deze klussen zelf of heb ik anderen nodig? Hoelang duurt de verbouwing? Kan ik niet beter verhuizen?”

Wanneer je besluit om te gaan verbouwen zorg dan dat je de juiste mensen erbij betrekt. Anderen mogen geen last van jouw verbouwing hebben en samen kom je vaak veel verder. Ik weet niet of je ooit naar een nieuw huis bent wezen kijken, maar dat is de raad die je krijgt vaak: “probeer er door heen te kijken en je eigen inrichting te zien”. Dat is eigenlijk ook wat je met je huidige werk gaat doen. Met nieuwe ogen ernaar kijken en proberen de potentie erin te zien. Je eigen invulling en smaak.

“The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes
but in having new eyes.”

– Marcel Proust

Job Craften is een proces die je stap voor stap kunt ondernemen. Je hoeft daarom niet meteen drastische stappen te ondernemen. Het proces kent volgens Mara Spruyt en Maria Dekker, schrijvers van het boek ‘Aan de slag met Job Craften’, een zestal stappen.

  1. Jezelf in beeld brengen
  2. Je werk in beeld brengen
  3. Matchen & kiezen
  4. Ontwerpen
  5. Uitvoeren
  6. Terugkijken

Wat deze stappen allemaal inhouden hoor je binnenkort van mij. Ik ben op dit moment nog bezig met mijn eigen Job Craft experiment en ga dit koppelen aan mijn volgende post. Tot nu toe is het in ieder geval een erg leuk en leerzaam proces. Binnenkort dus meer over dit onderwerp!