Deel 2 van de serie ‘Job Craften’.
Na de introductie op het begrip Job Craften gaan we deze week kijken met de eerste stap van het proces: ‘Jezelf in beeld brengen’. En dat is dan ook meteen een pittige.
Persoonlijke ontdekkingstocht
Wanneer je iets wil aanpassen moet je weten waar je vandaan komt en waar je naar toe wil. Je moet leren te navigeren in je eigen land. Misschien is dit land al heel bekend bij jou en kan je al goed je weg vinden. Misschien is het nog een geheel nieuwe omgeving voor je. Waar je ook staat door het in kaart te brengen krijg je inzicht in de manier waarop je dingen doet en wat belangrijk voor je is. Deze informatie zal de basis vormen van aanpassingen in je werk die je doet tijdens het Job Craften.
Vragen die belangrijk zijn tijdens deze ontdekkingstocht zijn:
- Wat zijn mijn talenten?
- Waar krijg ik energie van?
- Wat zijn mijn drijfveren?
Alle 3 belangrijke vragen. Omdat ik al een paar artikelen heb geschreven over talenten wil ik in dit artikel graag de focus leggen op energie. Dit is namelijk een goede indicator voor het herkennen van talent in actie.
Talent levert energie op
Een talent is een ‘zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op een productieve manier kan worden ingezet’ aldus Clifton en Buckingham (2001). Volgens Luk Dewulf (2011) kan je daar nog aan toevoegen dat een talent te herkennen is aan het feit dat het je weinig moeite kost. Beter nog: het inzetten van talent levert je energie op!
Het spreekt voor zich dat talent je alleen energie kan opleveren als je het gebruikt. Er zijn dan een aantal kenmerken die vertellen wanneer er sprake is van een talent in actie, namelijk:
- De activiteit verloopt moeiteloos
- De activiteit geeft energie
- Je gaat helemaal op in de activiteit
- Je vergeet de tijd als je in de activiteit zit
Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven van zo’n moment. Afgelopen vrijdag had ik een bijeenkomst van mijn opleiding en ik was een beetje moe door een kort nachtje. Op een gegeven moment moesten we in groepjes werken aan een opdracht. We gingen een trainingsdag uitwerken in leerdoelen en daarbij werkvormen bedenken. Een creatief proces waar ik enorm veel energie van kreeg. Het ene idee volgde moeiteloos op het andere idee. Toen we na een uur terug moesten naar de klas had ik het idee dat we nog maar 10 minuten bezig waren. Mijn talenten op het gebied van nieuwe ideeën bedenken kwamen hier in actie. Het gaf me ook een enorme energie boost. Mijn moeheid was als sneeuw voor de zon verdwenen.
Factoren die invloed hebben
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je energieverbruik. Sommige factoren heb je invloed op en andere niet. Denk bijvoorbeeld aan de mensen met wie je samenwerkt, de omgeving waar je in werkt of je gedachten over je werk. Maar ook je privé omgeving en de mensen daar hebben invloed op je energie. Net als je gezondheid, je slaap, je beweging en je ‘state of mind’. Het zijn vaak factoren die elkaar onderling ook kunnen beïnvloeden en versterken. Dit maakt dat het erg belangrijk is om deze factoren in beeld te brengen.
Bij Job Craften kijk je alleen naar de factoren die je zelf kan veranderen en beïnvloeden. Dit zal je helpen om een gezonde balans te creëren in je energie.
Geven en nemen
Het is namelijk een kwestie van geven en nemen. Het is niet mogelijk om alleen maar energie te krijgen van de dingen die je doet. Er zijn altijd momenten dat je taken moet doen die je energie kosten maar er gewoon bij horen. Bijvoorbeeld het scannen van je mailbox of de vaatwasser leegruimen. Er kunnen ook mensen zijn die jou veel energie kosten maar waar je niet om heen kan, of situaties zoals een vergadering.
Er zijn dus energiegevers en energienemers. Is er sprake van meer energienemende dan energiegevende factoren dan is de kans groter dat je te zwaar belast bent en je batterij leegloopt. Het zoeken naar een gezonde balans is van belang en door middel van Job Craften kan je dit bereiken.
Kenmerken:
Energiegever | Energienemer |
Je hebt zin in de taak of het contact en beleeft hier plezier aan |
Je hebt geen zin in de taak of het contact en beleeft hier geen plezier aan |
Je gaat er helemaal in op, je bent gefocust en vergeet de tijd |
Je hebt de neiging de werkzaamheden of het contact met een persoon uit te stellen |
Je voelt je energiek, blij, tevreden en voldaan na het volbrengen van de taak of het contact dat je hebt gehad |
Je bent snel afgeleid en de tijd kruipt voorbij |
Je voelt je na afloop vermoeid of je bent opgelucht dat je van de taak of persoon af bent |
Om je persoonlijke landschap in beeld te brengen kan energie te dus ook veel vertellen. Ben je ook nieuwsgierig naar jouw energiebalans, ga dan eens aan de slag met deze oefening.
Ik kwam er persoonlijk achter dat ik een hoop taken in mijn functie heb die mij veel energie kosten. Dit zijn taken die ik prima kan uitvoeren en dus competent in ben, maar ze slurpen mijn energie op. Een normale werkdag vind ik vermoeiender dan dag waar ik heb gesport, boodschappen heb gedaan, het huis heb opgeruimd en een uitgebreide maaltijd heb gekookt voor vrienden die de hele avond gezellig blijven eten en borrelen. Mijn agenda zag er meer rood uit dat groen. Ook gebruik ik nauwelijks mijn talenten in mijn werkzaamheden. En daar ga ik wat aan doen.
Volgende week ga ik daarom mijn werklandschap in kaart brengen en deze koppelen aan mijn persoonlijke landschap. Ik heb mijn kompas ingesteld die me zal helpen om mijn weg te vinden in het landschap waar ik werk. En omdat ik mijn eigen landschap ken kan ik beginnen met het cultiveren van het werklandschap naar mijn wensen. Zo ver dat mogelijk is natuurlijk.
5 juni 2017 op 23:18
interessant Janny, ik lees en reis met je mee!