Dit is voor mij echt comfort food! De zachte romige vulling in knapperig deeg, gloeiend heet.. jam!
En zeker op zo’n ongewone regenachtige koude juni dag. Dan zorgt dit recept er weer voor dat je je weer mens voelt. Mijn humeur knapt er echt van op. 

Ik heb vandaag zelf kippenbouillon getrokken voor zowel dit gerecht als de chicken chowder die later voorbij komt. Ik kook de kippenpoten mee in de bouillon en pluk hier later het vlees van de botten. Op deze manier krijgt je kip zoveel smaak! 

Ook zit de pastei vol met groenten die stuk voor stuk gezond voor je zijn! Win-win situatie 🙂 En mocht je nou echt een stapje verder willen, dan is het ook heel lekker en vrij simpel om je eigen korstdeeg te maken voor de taart. Ik zal hier later ook een recept van delen.

Ingrediënten 

  • Goede hand kipstukjes van de kippenpoten of 2-3 kippendijen
  • 3 wortels
  • 3 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • Paar champignons
  • 3 aardappelen (vastkokend)
  • Handje doperwten
  • Tijm (vers of gedroogd, naar smaak toevoegen)
  • 75 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 125 ml melk
  • Hartig taartdeeg
  • 1 ei
  1. Als je rauwe kip gebruikt bak je dit eerst aan in een pan en zet je het daarna even aan de kant.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Snipper de sjalotten, snij de wortel, bleekselderij, paprika en champignons fijn en bak dit in wat boter. 
  4. Voeg de tijm toe en de knoflook en bak alles 5 min.
  5. Strooi de bloem erover en roer dit goed door.
  6. Giet nu langzaam de bouillon erbij en meng alles tot een saus.
  7. Schenk nu de melk erbij en voeg de aardappels (geschild en in blokjes) toe samen met de doperwten. Laat dit zacht pruttelen. 
  8. Vet een bakblik, springvorm of ovenschaal in (ik heb een springvorm gebruikt dit keer) en bekleed deze met hartig taartdeeg. Hou een stuk over om straks de vulling mee af te dekken. Meestal deel ik het in tweeën. De ene helft voor de bodem, de andere helft voor de deksel.
  9. Schep de kip door de vulling en doe alles in de springvorm. Denk alles af met het overgebleven deeg.
  10. Bestrijk de pastei met geklopt ei en zet hem 45 min in de oven.
  11. Laat hem daarna nog een paar minuten buiten de oven opstijven voor je hem aansnijdt.

Bon apetit!